ΕΛΛΑΔΑΡΑ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ..........

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

«Πικρή νίκη» της Μέρκελ

Διφορούμενα είναι τα σχόλια του σημερινού γερμανικού και γαλλικού Τύπου για τη στάση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ως προς την υιοθέτηση του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Πικρή νίκη» είναι ο τίτλος της Handelsblatt και «Γερμανική διαταγή» της Financial Times Deutschland, οι οποίες επισημαίνουν ότι κατόρθωσε μεν να επιβάλει τους όρους της, με τον κίνδυνο όμως να προδώσει την ευρωπαϊκή ιδέα και να αλλοιώσει την εικόνα της Γερμανίας στο εξωτερικό.

Και οι δύο μεγάλες οικονομικές εφημερίδες συγκρίνουν τη Γερμανίδα καγκελάριο με την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, που έμεινε στην ιστορία ως «Σιδηρά Κυρία».

«Η σιδηρά καγκελάριος κατήγαγε ίσως μια νίκη, αλλά, για να το επιτύχει, υπήρξε μεγάλη ρήξη», γράφει Handelsblatt, εκτιμώντας ότι «μετά τη μάχη για την Ελλάδα, δεν υπάρχει πλέον στην πράξη ελπίδα για την εξεύρεση νέας συναίνεσης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ο συμβιβασμός βγάζει, προς το παρόν, τον Έλληνα ασθενή από τη μονάδα ανανήψεως. Αλλά αμέσως και αναπόδραστα ένας άλλος εισέρχεται στην ανάνηψη: η νομισματική ένωση αυτή καθ' αυτή», γράφουν οι Financial Times Deutschland.

«Η Μις Ευρώπη έγινε για τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση «Κυρία Όχι» και αυτό κινδυνεύει να αλλοιώσει συνολικά την εικόνα της Γερμανίας στην Ευρώπη», γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό Der Spiegel.

«Το γερμανικό βαρίδι» είναι ο τίτλος της γαλλικής Liberation, η οποία στιγματίζει το γεγονός ότι αντί να εκφράσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, το Βερολίνο θέλει να επιβάλει στις χώρες-μέλη μια συμφωνία που περνά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για «επώδυνο τοκετό» κάνει λόγο η εφημερίδα Le Figaro, η οποία εστιάζει στο γεγονός ότι η γερμανική επιμονή ανάγκασε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αποδεχθούν μια σημαντική εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο «ευρωπαϊκό μαντρί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
footer